Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

4 alapdarab a házi fűszerolajok világából

Végtelenül egyszerű otthoni mutatvány

2016. október 06. - Non Plus Ultra Gasztroblog

Az ízesített fűszarolajok óriási népszerűségnek örvendenek manapság, szinte már az összes szuper- és hipermarket polcain megtalálhatóak a katonás sorrendbe állított, különböző növényi alapanyagokkal ágyazott, aranyló nedűk. Az én érdeklődésemet rendre felkeltik, hiszen nemcsak egészségesek és finomak, de a konyhai dekorációként is kimondottan jól tudnak mutatni. A kedvemet, hogy egyet leemeljek a polcról és a kosaramba tegyem, sokszor csak az áruk veszi el. Alternatív megoldáskánt azonban otthoni körülmények között is állíthatunk elő fűszerolajat, csupán néhány üres üvegre és egy kis kreativitásra van szükség, na meg tengernyi türelemre, hiszen az érlelés folyamata bő két hétig is eltarthat.

olajghgfgk.jpg

1. Citrusos fűszerolaj: 1 db citrom és 1 db lime héja, 1 ek rózsabors

Mihez ajánljuk? Halak, saláták, főzelékek, tészták elkészítéséhez 

2. Édes - gyümölcsös fűszerolaj: 3 db egész fahéjrúd, 2 egész vanília rúd, 4-5 db szegfűszeg, 1 ek mazsola

Mihez ajánljuk? Sütemények, palacsinták, zabkásák, gyümölcslevesek elkészítéséhez

3. Pikáns - chilis fűszerolaj: 4 egész chili paprika, 1 tk koriandermag, 2 db babérlevél

Mihez ajánljuk? Húspácok, húsos raguk, levesek, csípős ízvilágot magán hordozó ételek elkészítéséhez (chilis babhoz kötelező kipróbálni!)

4. Fokhagymás - zöld fűszeres: 5 db fokhagyma félbevágva, 2 szál rozmaring, 6 szál kakukkfű, 5-6 db bors

Mihez ajánljuk? Pirítóshoz, mártogatós szószokhoz, grillételek, saláták, tészták, halak elkészítéséhez

A hozzávalókat egy jól zárható üvegbe helyezzük, és feltöltjük jó minőségű, extra szűz olívaolajjal. Természetesen másfajta olaj is használható, a variációk az olajok és a használható fűszerek tekintetében is végtelenek, az újító szellemnek kizárólag a képzelet szabhat határt. Na, meg kísérletezni egyébként is jó dolog! A kreálmányunkat aztán jó két hétig pihentetjük, ezt követően pedig sor kerülhet az üvegek díszítésére masnival, csipkével, címkével, üvegfestéssel, rozmaringággal, így akár szuper egészséges, gusztusos ajándék is válhat belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr711774261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása