Van az a háztartási baleset, hogy épp annyi sütőtök bír megmaradni a tegnap esti sütögetésből, ami nem elég ahhoz, hogy egy francos kis sütőtökkrémlevest rittyentsen össze az ember fia. Ilyenkor van, hogy napokig tologatom a kredencen jobbra, aztán balra a kis kerámia tálkát benne az ősz legendás üstökösével, amihez álláspontom szerint felettébb méltatlan ez a bánási mód. Ismerek azonban egy fantasztikusan egyszerű tökös pasta receptet, amivel most jól telekiabálom az univerzumot, hogy ilyen kegyetlenség soha sehol se fordulhasson elő többet. Legalábbis ez a terv.
Hozzávalók:
Spagetti, tagliatelle vagy, ami jól esik
1 kis tál sült sütőtök
2 dl tejszín
2 dl száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma
parmezán
dijoni mustár
vaj
Fűszerek: só, bors, őrölt szerecsendió
Egy kis kocka vajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, beletesszük a villával jó alaposan összenyomkodott sütőtököt (már-már pürét), majd felengedjük az egészet tejszínnel, sózzuk és borsozzuk. Ha rottyant egyet, mehet bele a fehérbor és 2 kiskanál dijoni mustár is. Végül, de nem utolsó sorban az őrölt szerecsendiót, valamint a reszelt parmezán sajtunkat adjuk hozzá. Kész is a tökéletes sütőtökös mártás. Már csak a fogkeményre főtt tésztára van szükségünk a tökéletes őszi vacsorához. Na, meg némi pirított tökmagra, amit aztán tálalásnál a pasta tetejére halmozunk a hangulatfokozás érdekében. Én mondtam, hogy nem nagy kunszt ;)
P.S.: Kimaxolhatjátok az otthoni gourmet-kodás fogalmát, ha a tetejére fokhagymás vajon sült garnélarákot biggyesztetek.