Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Fűszeres paradicsom krémleves

2017. november 05. - Non Plus Ultra Gasztroblog

Nagyjából minden krémlevesnek egy titka van: nem szabad sajnálni belőle a jó minőségű alapanyagot, legyen az zöldség, sajt vagy éppen hús. A másik esszenciális elem a fűszerezés, na ez az én asztalom. Anyukám mondása szerint nincs a világon ember, aki úgy képes kutyulni az ízesítőket, mint én. Valahogy így született a paradicsomlevesem is, amely fenti tulajdonságokból fakadóan nyugodt szívvel hívhatunk télinek mert, hogy húslevest megszégyenítő módon rak helyre bármilyen légúti rettenetet. 

image5_3_1.jpg

Hozzávalók:

4 dl paradicsomlé

1 konzerv hámozott paradicsom

1 közepes zeller

1 szál sárgarépa

1 nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 ek BBQ szósz

3 dl száraz vörösbor

só, barna cukor

Fűszerek: babérlevél, rózsabors, szegfűszeg, őrölt római kömény, fahéj, oregano, bazsalikom, chili paprika

A fenti felsorolásban szereplő valamennyi zöldséget tisztítsunk meg és - ahogy épp esik, úgy puffan alapon - aprítsunk össze. Mondhatni, hogy lényegtelen a méret és a forma, mert a levesünk cirka 1 óráig fog rotyogni, ami alatt a zöldségek tökéletesen puhára főnek, utána pedig az egészet pépesíteni fogjuk. A vöröshagymát alacsony lángon kis olívaolajon üvegesre pirítjuk, mehet rá a fokhagyma és a többi, összevágott zöldség is. Nagyjából 10 perc után, mikor a zöldségek kicsit összeestek, felöntjük a paradicsomlével, ugyanennyi vízzel, és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot is. Egy teatojást megtöltünk babérlevéllel, rózsaborssal, szegfűszeggel, és a lábosba lógatjuk. A tűzhelyet takarékra vesszük és bő egy órán át alacsony lángon hagyjuk a zöldségeket puhára főni. Ez idő alatt a levesünk szépen magától be fog sűrűsödni. Ha az idő letelt, levesszük a tűzhelyről, picit hagyjuk hűlni, majd a teatojás eltávolítása után egy botmixer közreműködésével elérjük a krémleves állagot. Ha kész, mehet bele a só, cukor ízlés szerint, egy evőkanál BBQ szósz, egy csipet fahéj és őrölt római kömény, majd az egészet felöntjük vörös borral és visszatesszük a tűzre rottyanni. Legutoljára kerül bele az oregano, a bazsalikom és a chili paprika. Tálalásnál kötelező mozzarella sajtot és frissen tépett bazsalikomot használni ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5113173798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása