Nagyjából minden krémlevesnek egy titka van: nem szabad sajnálni belőle a jó minőségű alapanyagot, legyen az zöldség, sajt vagy éppen hús. A másik esszenciális elem a fűszerezés, na ez az én asztalom. Anyukám mondása szerint nincs a világon ember, aki úgy képes kutyulni az ízesítőket, mint én. Valahogy így született a paradicsomlevesem is, amely fenti tulajdonságokból fakadóan nyugodt szívvel hívhatunk télinek mert, hogy húslevest megszégyenítő módon rak helyre bármilyen légúti rettenetet.
Hozzávalók:
4 dl paradicsomlé
1 konzerv hámozott paradicsom
1 közepes zeller
1 szál sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek BBQ szósz
3 dl száraz vörösbor
só, barna cukor
Fűszerek: babérlevél, rózsabors, szegfűszeg, őrölt római kömény, fahéj, oregano, bazsalikom, chili paprika
A fenti felsorolásban szereplő valamennyi zöldséget tisztítsunk meg és - ahogy épp esik, úgy puffan alapon - aprítsunk össze. Mondhatni, hogy lényegtelen a méret és a forma, mert a levesünk cirka 1 óráig fog rotyogni, ami alatt a zöldségek tökéletesen puhára főnek, utána pedig az egészet pépesíteni fogjuk. A vöröshagymát alacsony lángon kis olívaolajon üvegesre pirítjuk, mehet rá a fokhagyma és a többi, összevágott zöldség is. Nagyjából 10 perc után, mikor a zöldségek kicsit összeestek, felöntjük a paradicsomlével, ugyanennyi vízzel, és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot is. Egy teatojást megtöltünk babérlevéllel, rózsaborssal, szegfűszeggel, és a lábosba lógatjuk. A tűzhelyet takarékra vesszük és bő egy órán át alacsony lángon hagyjuk a zöldségeket puhára főni. Ez idő alatt a levesünk szépen magától be fog sűrűsödni. Ha az idő letelt, levesszük a tűzhelyről, picit hagyjuk hűlni, majd a teatojás eltávolítása után egy botmixer közreműködésével elérjük a krémleves állagot. Ha kész, mehet bele a só, cukor ízlés szerint, egy evőkanál BBQ szósz, egy csipet fahéj és őrölt római kömény, majd az egészet felöntjük vörös borral és visszatesszük a tűzre rottyanni. Legutoljára kerül bele az oregano, a bazsalikom és a chili paprika. Tálalásnál kötelező mozzarella sajtot és frissen tépett bazsalikomot használni ;)