Gyerekkorom egyik nagy kedvence a héjában sült krumpli, ami a maga végtelenül egyszerű, puritán módján - egy kevés sóval és lágy vajjal meghintve - mindig képes volt megteremteni azoknak a zimankós őszi estéknek a hangulatát, amikor a család apraja nagyja az asztal köré sereglett. Ez az emlék ihlette az alábbi receptet is azzal, hogy úgy gondoltam, most megadom a módját és megalkotom ennek a kajának a fullos verzióját. Megfogtam hát a burgonyát és jól teletömtem mindenféle földi jóval :)
Hozzávalók:
6 közepes burgonya
1 szál paraszt kolbász
125 g juhtúró (bryndza)
2 dl natúr joghurt
füstölt sajt
Fűszerek: só, bors
A burgonyákat jó alaposan megmossuk, és még nedves állapotukban besózzuk, ez követően pedig egyenként alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon nagyjából 45 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A krumpli batyut kicsomagoljuk és egy kés segítségével cikket vágunk a zöldségbe. A kivájt részt sem kell hagyni kárba veszni, nyugodtan tegyük vissza a tepsibe, hintsük meg sóval, borssal. A juhtúrót a natúr joghurttal, egy csipet sóval és borssal kikeverjük. Én amondó vagyok, hogy jobb, ha sűrűbb marad, mert úgy kevésbé folyik szét sütés közben. Először a juhtúrót töltjük bele, majd a szeletelt paraszt kolbászt, végül pedig megszórjuk füstölt sajttal. A megtöltött krumplikat aztán visszahelyezzük a kivajazott tepsibe és még 15 percen át sütjük. Találásnál jól áll neki a petrezselyem és a snidling is.