Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Kakukkfüves sült sütőtök krémleves gorgonzolával

2016. október 12. - Non Plus Ultra Gasztroblog

Az teljesen biztosan ki van zárva, hogy legyen olyan emberi lény ezen a bolygón, aki az ősz beköszöntével egyáltalán nem készít sütőtök krémlevest, igaz? Jó, lehet, hogy nem mindenki bolondul érte annyira, mint én, de azért az nem túl valószínű, hogy ne landoljon egy-egy jókora lábasnyi gőzölgő narancssárga csoda néha-néha az ebédlő asztalon. A legjobban úgy szeretem, ha zöldfűszerektől illatozik, és ha a belé invesztált alapanyagoktól és kéksajttól olyan sűrűvé válik, hogy megáll benne a kiskanál. Imádom öblös bögréből szürcsölni, de igazán akkor válik autentikussá a tálalása, ha hozzá a tányér is sütőtökből készül. Mutatom, hogyan!

nevtelenekek_1.png

Hozzávalók:

2,5 kg sütőtök

2 szál répa

2 db közepes burgonya

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

fél liter alaplé

2,5 dl tejszín

10 dkg gorgonzola

3 dl száraz fehérbor

fűszerek: só, bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű

Nos, először is a sütőtökből kell lekanyarítanunk a tányérnak való részt. Erre kiválóan alkalmas a két vége. Ha egy négytagú családnak főzünk, érdemes két kisebb, egy kilós tököt választani, és máris prezentáltuk a 4 db tányérnak valót. Na, de ezzel még nem vagyunk készen! Ugyanis a levágott tökrész belsejét meg kell tisztítanunk a magoktól és a tökhústól egy kiskanál segítségével. Konkrétan ki kell belezni. A komoly sebészeti beavatkozás közben azért figyeljünk arra, hogy a töktányér oldalán úgy kb. 2,5 - 3 cm vastagságú hús maradjon. Én a tökmagot sem dobtam a kukába, ugyanis kiváló csemege készíthető belőle, ha egy kicsit foglalkozunk vele. Egy szűrő segítségével öblítsük le, várjuk meg, míg teljesen megszárad, majd helyezzük sütőpapírra, sózzuk és locsoljuk meg egy kis tökmagolajjal. 20 perc alatt jobb rágcsálnivaló készül belőle sok boltinál. Viszont kétségtelenül melós dolog, ugyanis sütés közben gyakran rázogatni kell, mert a tökmagszemek hamar megégnek.

A tök maradék részét vékony szeletekre vágjuk és egy kókuszzsírral kikent tepsibe helyezzük. Mehet be a sütőbe a töktányérral együtt, amit először szájával felfelé sütünk kb. addig, amíg a tökszeletek szépen meg nem karamellizálódtak. Ezután a szeleteket kivesszük a sütőből, a töktányért pedig megfordítjuk, hogy a tányér széle is szép barna színt kaphasson.

Amíg a konyhában tart a "tökörészés" - vagyis a töksütési folyamatok zajlanak -, addig kevés olívaolajon elkezdhetjük pirítani a kockára vágott hagymát és a fokhagymát, majd mehet rá előbb a felszeletelt sárgarépa, kicsivel később a burgonya is. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük fehérborral, és ezzel főzzük tovább közepes lángon úgy 5-8 percig. Ezután hozzáadjuk a héjától megszabadított sült sütőtököt és felöntjük az alaplével. Ha  zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzhelyről, óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, beletördeljük a kéksajtot és egy botmixer segítségével az egészet szépen eldolgozzuk. Aztán megszórjuk még csipetnyi szerecsendióval, egy csokor friss kakukkfűvel és visszarakjuk egy utolsót rottyanni a tűzhelyre.

P.S.: A töktányérom meglepő módon teljesen strapabíró lett. Nem kell sajnálni, nyugodtan öntsétek nyakon forró levessel, ahogy azt illik! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8911798539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása