Három fő komponensű, igazi extravagáns, vendégváró fogás, amelyben a jalapenos darált marhára lágy cheddar krém telepszik, hogy kölcsönhatásba léphessen az őt körülölelő, édesre sült kaliforniai paprikával. Ízkavalkád, eufória, igazi foodporn. Ha a bűnbeesésbe csábításért büntetni kellene, 5 év járna neki a sitten minimum...
Hozzávalók:
5 db kaliforniai paprika
50 dkg darált marhahús
10 dkg jalapeno paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg cheddar sajt
1 kanál vaj
1,5 dl tej
1 csokor koriander
Fűszerek: só, bors, őrölt római kömény, füstölt piros paprika, őrölt szerecsendió
Egyébként hozzá kell tennem, hogy nem egy túl bonyolult ételről van szó, inkább a hozzávalók minőségén van az abszolút hangsúly. Egy sima pörkölt alappal kezdjük a mutatványt: az összekockázott, olivaolajon megpirított vöröshagymára tesszük a darált marhát. Mehet rá az összezúzott fokhagyma só, bors, római kömény ízlés szerint és egy kávéskanál füstölt pirospaprika (kínai boltban beszerezhető). Ha a hús kifehéredett, az apróra vágott korianderlevél felét is hozzáadjuk, na meg persze a jalapeno paprikáról se feledkezzünk meg. A cheddar krémhez egy bő evőkanálnyi vajat kezdünk hevíteni, dobunk rá egy kanál lisztet alacsony láng mellett, nehogy megégjen. Tejjel fogjuk lassan, kevergetés mellett felengedni. Só, bors, szerecsendió, kész is a besamel mártás. Ehhez adjuk a lereszelt cheddar sajtot, és egészen addig főzzük a mártást, míg az egyneművé nem válik. A kaliforniai paprikák előkészítése van már csak hátra: megmossuk, kicsumázzuk. Ha formájából eredően képtelen megállni a talpán, egy egyszerű mozdulattal vágjuk le a végét, nem baj, ha lyukas lesz az alja. Helyezzük az előkészített paprikákat egy tepsire, töltsük meg darált hússal, majd borítsuk nyakon a cheddar szósszal. Maradék sajtot lehet szórni még a tetejére, isteni kérges réteget képez, ha megpirul. Mehet be a sütőbe úgy 20-25 percre 180 fokon. Szándékosan hagytam meg magamnak egy kis tál jalapenot és koriander levelet a díszítéshez, Ti se tegyetek másképp! ;)