Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Kapros-joghurtos újburgonya főzelék

2017. július 28. - Non Plus Ultra Gasztroblog

Bárhogy is nézem - és próbálom maszkírozni az igazságot, mert hát, na, nem egy trendi dolog a mai világban - de nem vagyok az a tipikus nyár fanatikus típus. Nehéz minden ok nélküli örömet lelnem az év eme mindenki más által kedvelt szakában, így alakult, nem tehetek róla. Ha van némi értékelendő, utolsó csepp nedű ebben a nyár nevű fortyogó bödönben, az mindenképpen a grillszezon személyében testesül meg. Grillezünk éjjel, grillezünk nappal, barátokkal, bogarakkal, de bizonyára senki nem gondolt még arra, hogy egy végtelenül egyszerű,  ilyen puritán főzelék is isteni kiegészítője tud lenni - akár a megmaradt - húsos falatoknak. Méghozzá lisztmentesen. Durva. 

unnamed_1_1.jpg

Hozzávalók:

2 kg újburgonya

2 dl görög joghurt

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db lime

fél marék kapor

3 ek vaj

Fűszerek: só, bors, szerecsendió, babérlevél

Macerás a krumplihámozás tudom, főleg az újburgonya esetében, próbáltam nagyobbakat válogatni, hogy egyszerűbb legyen a helyzetem, de hát ez a munka oroszlán része, lássuk be. A burgonyát hosszában négy felé szeljük, és egy vízzel teli műanyag tálba hajítjuk. Közben két evőkanál vajon a felkockázott hagymát egy csipet sóval kiegészítve elkezdhetünk üvegesre pirítani. Ha megvan, mehet rá a fokhagyma és babérlevél is.  A krumpliról öntsük le a vizet, amiben eddig állt, és szórjuk bele a lábosba, majd öntsük fel annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, így főzzük puhára. Ha készen van, akkor 2 merőkanálnyi krumplit kimerünk egy másik magas falu műanyag edénybe, beleborítjuk a görög joghurtot és egy botmixer segítségével pépes állagúra készítjük. Lassan, kevergetés mellett a krumplis-görög joghurtos visszaborítjuk a főzelékalapba. Mehet hozzá a szerecsendió, egy fél lime leve és a egy fél marok kapor legyen az szárított, fagyasztott vagy friss. A végén hozzáteszünk még egy evőkanál vajat, hogy kellemes, lágy ízt kapjon a főzelék. Voilá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2412692643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása