Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Gyömbéres cékla tócsni tahinivel

2016. szeptember 18. - Non Plus Ultra Gasztroblog

A hagyományos, krumpliból készült tócsnit mindenki ismeri, mindenki szereti, hiszen villámgyorsan elkészíthető, laktató eledelnek számít kis hazánkban, pláne, ha a tetejét jó vastagon megkenjünk tejföllel vagy megszórjuk sajttal. Már attól összefut a nyál a számban, hogy írnom kell róla. Azonban ez a verzió egyáltalán nem nevezhető "fitness-barát"-nak, ezért sokan teljesen száműzik étrendjükből ezt a remek gasztronómiai alapdarabot. Pedig a berét - ahogy nálunk emlegetik - alapanyagaként nem kizárólag a burgonya képzelhető el. Léteznek egészségesebb alternatívák is, mint például a cukkini vagy a cékla. Mi most ez utóbbiból készült tócsni receptet kísérleteztünk ki nektek, hogy otthoni körülmények között a lehető leghamarabb sikerüljön elérni a kívánt állagú és ízvilágú cékla rösztikét. Hozzá pedig szezámmag-pasztát, azaz tahinit kínálunk, hiszen mit sem ér az egész, ha nincs mibe mártogatnunk :)

  image56.jpg

Hozzávalók:

Cékla tócsni:

3 közepes cékla 

3 tojás

4 ek zabpehelyliszt

1 vöröshagyma

2 fokhagyma

kókusz olaj

Fűszerek: só, bors, őrölt római kömény, gyömbér

Tahini:

szezámmag

olivaolaj

citrom

A céklákat meghámozzuk, megmossuk majd egy nagy lyukú reszelővel bőszen nekiesünk, sózzuk, és félretesszük levet engedni. Eközben a hagymákat apróra kockázzuk, és keresünk egy nagy tálat, amelyben az egészet jól összedolgozzuk. Felverünk benne 3 darab tojást, hozzáadjuk a kinyomkodott céklát, a zabpehelylisztet, a hagymát és reszelünk bele fél ujjhegynyi gyömbért, mehet bele egy csipet só, bors és némi római kömény is. Majd az egészet jól összedolgozzuk. Ha kész, nincs más dolgunk, mint egy serpenyőben kókusz olajat hevíteni, ebben fog ugyanis kisülni a rösztike. Sütni úgy a legegyszerűbb, ha egy evőkanál segítségével pakoljuk bele a serpenyőbe a masszát, majd egy villa segítségével szétnyomkodjuk, hogy a tócsni jól elterüljön, így nemcsak közel azonos méretűeket kapunk, de biztosítjuk az egyenletes sütés általi a ropogós állagot. Szerintem minél vékonyabb, annál finomabb, és ne féljünk jól átsütni, tényleg akkor van értelme a dolognak, ha a cékla már-már megkaramellizálódott a serpenyőben.

A tahinihez szükséges két maréknyi - héjától nem megszabadított - szezámmagot a felhasználás előtt megpirítjuk. Figyeljünk, mert hamar odakap! Ez követően aprítógépbe kerül két kanálnyi olivaolaj egy csipet só és egy kis facsart citromlé társaságában. A konyhai segédeszközünk működésbe hozatala mellett mindig annyi vizet adagolunk még hozzá, amennyi a paszta állag eléréséhez szükségeltetik. A tahini egy kicsit kesernyés, ám de annál teltebb ízvilágú, eredetileg keleti ételek alapanyagául szolgáló szezámkrém, amely kiválóan illik a céklás ételek mellé kísérőül.

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5911717333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása