Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Csokis gofri banánhabbal

2016. március 13. - Non Plus Ultra Gasztroblog

Mennyei desszert, aminek az ihletője a család által generált kollektív igény arra, hogy együnk valami felturbózott édességet a hosszú hétvégén. Az őszintét megvallva, nálam a gofri amúgy is a bűnbeesésbe csábító finomságok 10-es skálájának legelőkelőbb helyét foglalja el. Jól variálható különféle szószokkal, pudinggal, gyümölcsökkel, magvakkal, de a sima tejszínhabos-porcukros változata is isteni. Mi most utóbbi variációból kiindulva próbáltunk meg egy kicsit különlegesebb, ünnepiesebb változatot kreálni két érett banán segítségével. Próbáljátok ki bátran, a sikere garantált ;)

gofri7.jpg

Hozzávalók:

Gofri tészta:

3 tojás

25 dkg liszt

3,5 dl tej

8 ek étolaj

fél sütőpor

1 tábla 90 %-os kakaótartalmú étcsokoládé

cukor, só

Banánhab:

2 érett banán

fél citrom

fél zacskó zselatin

2,5 dl habtejszín

30 g porcukor

Első lépésként a tojásfehérjét szétválasztjuk a sárgájától. A sárgáját összekeverjük a tejjel, egy csipet sóval, az olajjal, majd végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet is. A tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, és lágyan, óvatos, de határozott mozdulatokkal a lisztes tésztához keverjük. Az egész tábla étcsokit  kézzel vagy aprítógéppel kicsi darabokra zúzzuk szét és ezt is hozzáadjuk. Végül, de nem utolsó sorban reszelt citromhéjjal koronázzuk meg a masszánkat. A gofrisütőt kivajazzuk és máris lehet kezdeni az intenzív gofri gyártást.

Mindeközben serényen nekilátunk a banánhab elkészítéséhez. Ehhez a zselatint, a héjától megfosztott citrom felét, a porcukrot, valamint 3-4 evőkanál vizet használunk fel, amelyet forrásig melegítünk. Ha a zselatin felolvadt, levehetjük a tűzről, kicsit hagyjuk kihűlni. A banánt közben meghámozzuk és egy botmixer segítségével pépesítjük. Ha éretlen, kemény banánt sikerült csak beszerezni, ami nem elég édes, lehet hozzá mézet is adni. Fontos, hogy a banánpüré valóban püré legyen, ne legyenek benne gyümölcsdarabkák, különben nem fog átmenni a habnyomón. Ha a banánpüré elnyerte kívánt állagát, öntsük össze a citromos-zselatinos mix-szel. A tejszínt habverővel két kanál porcukor kíséretében kemény habbá verjük, majd szépen, óvatosan a banánpüréhez keverjük. Egy habnyomó segítségével helyezzük fel a gofri tetejére a banánhabot úgy, hogy a másik felére még odaférjen a banán - étcsoki katonás sorrendbe állított, étvágygerjesztő kettőse, amely méltán helyezi fel a koronát a csokis gofrink tetejére.

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr528469978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Non Plus Ultra Gasztroblog 2016.03.23. 14:20:12

A zselatin azért kell bele, hogy tartós és szilárd legyen, így akár másnap is teljesen megőrizheti a hab jellegét.
süti beállítások módosítása