Non Plus Ultra Gasztroblog

Non Plus Ultra Gasztroblog

Kéksajtos farfalle spenóttal és karamellizált körtével

2016. február 18. - Non Plus Ultra Gasztroblog
Az összehányt címadás után most tehetek rendet a fejekben utólag. Szóval isten igazából ez egy márványsajtos-parajos masnitészta. Egy kis barnacukron megkapatott körtécskével díszítve. Meg dióval. Ennyi az egész. Na, de ne degradáljuk le itt az ételünket jó előre, kérem szépen! Az igazság az, hogy ez egy fantasztikus fogás, mert nemcsak könnyed és gyorsan elkészíthető étel - mint gyakorlatilag minden tésztaétel - de a mind a spenóttal, mind a körtével kiváló összhangot alkotni képes kéksajt profi kuktaként fogja egységes keretbe az ételkölteményünket, masnit pedig (nem, nem a farfalle) a pirított dió köt rá végül. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

farfalle4.jpg
Hozzávalók:

250 g durum farfalle
1 nagy körte
500 g leveles spenót
15 dkg kéksajt
2 dl tejszín
1-1,5 dl száraz fehérbor
egy maréknyi dió
2 ek barnacukor
1 kk vaj
2 gerezd fokhagyma

fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió

A fokhagymát egy kis olivaolajon megpirítjuk - ügyelve, hogy nehogy megégjen - majd ráöntjük a tejszínt, hagyjuk egyet rottyani, és felöntjük jó minőségű száraz fehérborral. Amíg ez megtörténik, a spenótleveleket kétszer-háromszor jó alaposan átmosom, ugyanis nem nagyon tudok annál kellemetlenebb érzést elképzelni, mint mikor homokszem serceg a fogam alatt. Ha a spenót lecsöpögött, mehet az alkohol-mámorból felocsúdott fokhagymás tejszínbe kb. 15-20 percre. Amíg a kéksajt bele nem kerül, egyáltalán nem sózom. Ahogy elkezdjük rámorzsolni a sajtot a spenótra, az szépen elkezd tőle besűrűsödni, és felveszi a sajt sós karakterét. Aki hígabbra szeretné hagyni a mártását, ilyenkor nyugodtan kompenzálhat még a fehérborral (feltéve, hogy főzés közben nem töltötte magába az isteni nedűt). Csak a legvégén ízesítem sóval, fehér borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. A tésztát lobogó, sós vízben egy csepp olivaolaj hozzáadásával főzzük al dante-ra. Amíg a farfalle a forró vízben garázdálkodik, félbevágjuk és kicsumázzuk a körténket. Egy kisebb, magas falu edényben két bő kanálnyi barnacukrot kezdünk bőszes kevergetés mellett hevíteni, majd mikor a cukor elkezd felolvadni, hozzáadunk két kávéskanálnyi vajat is. Ha a massza teljesen felolvadt, rádobjuk a körtéket, és kb. 2-3 percig sütjük. A tálalásnál a sült, cukortól roppanós állagú körtéket a tésztára halmozott spenótra helyezzük, a közepébe kéksajtot halmozunk és megszórjuk pirított dióbéllel. Bon appétit!

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultragasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr388389908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása